L’aprenentatge per projectes

Com comencem?

Primer de tot escollim tots junts la temàtica que volem investigar i comencem a crear el projecte sense deixar de banda la gramàtica corresponent al curs.

Els temes són tots acadèmics, tocant diverses disciplines al llarg del curs: art, ciència, història, filosofia, literatura, medi natural, geografia, cinematografia, disseny i arquitectura      

També poden ser projectes creatius: organització d’un esdeveniment, creació d’un anunci, creació d’un vídeo promocional, entre d’altres.

Hi ha projectes que els creem nosaltres a partir d’una exposició que hem vist, una obra que hem llegit o una pel·lícula que ens ha emocionat.


Els projectes es divideixen en tres parts

LA DOCUMENTACIÓ: Seleccionem lectures i vídeos per entrar en matèria i preparem activitats de comprensió lectora i oral.

LA INVESTIGACIÓ: és l’hora de ser autònoms, crítics i resoldre una sèrie de preguntes que els plantegem (solen ser 3 activitats). En parelles o individualment investigaran sobre un punt del projecte en particular i el presentaran per escrit utilitzant els punts gramaticals treballats. Un cop corregit el contingut, en prepararan una presentació utilitzant només paraules clau i l’exposaran als seus companys que, a la vegada, els avaluaran tenint en compte la claredat del seu discurs, el contingut, la fluÏdesa, la creativitat, l’esforç i la llengua.

EL PROJECTE FINAL: Aquí hauran d’abordar un tema relacionat amb el projecte però que no s’ha tractat. L’hauran d’investigar pel seu compte i exposar-lo, i així demostrar que realment dominen el contingut de la seva investigació. A la vegada, hauran de seguir les instruccions gramaticals que els donem. I tornaran a ser avaluats per la professora i també pels seus companys.


La gramàtica

El fet de no treballar amb llibres de text que limiten els continguts gramaticals, ens ajuda molt a naturalitzar i contextualitzar la gramàtica en l’expressió escrita i l’expressió oral. 

No separem els temps verbals per temes, sinó que els alumnes aprenen a utilitzar els temps verbals i els diferents punts gramaticals segons les necessitats comunicatives dels projectes.

Si estem investigant sobre l’evolució de les espècies, en un text escrit podem utilitzar i barrejar els temps verbals passats que convinguin per cada nivell: past simple, past continuous, present perfect o past perfect. També podem fer-los utilitzar els modals per explicar què podien fer els Homo Sapiens en el passat, què no podien fer o què haurien d’haver fet segons la perspectiva d’ara, entre d’altres. Les possibilitats d’aprenentatge i ús dels punts gramaticals contextualitzats són infinites.   

A més a més, a mesura que avança el curs i s’introdueixen nous continguts gramaticals, els alumnes poden anar barrejant més punts gramaticals amb molta més facilitat i fluïdesa.


Els avantatges dels projectes

1. Fomenten la part oral d’una llengua

2. Fomenten l’esperit crític

3. Potencien la motivació

4. Culturitzen

5. No posen límits a l’aprenentatge gramatical i de vocabulari

6. Estimulen la creativitat

7. Contextualitzen  i donen sentit a l’aprenentatge

8. Introdueixen hàbits de lectura

9. Aporten empatia i nous punts de vista

10. Faciliten la inclusió a l’aula


Compromís

En crear nosaltres els materials, ens podem comprometre a transmetre uns bons valors als alumnes per mitjà dels continguts. Així doncs ens comprometem a:

– Fomentar la lectura.

– Adaptar-nos als interessos dels alumnes.

– Arribar a tota la diversitat d’alumnes adaptant les activitats dels projectes, perquè no tots els alumnes ni grups aprenen de la mateixa manera, ni funcionen igual totes les activitats en totes les classes i amb tots els alumnes.

MoMa Summer Camp

Els Summer Camps de MoMa han estat sempre aire fresc per nosaltres. Ha estat una manera molt maca i enriquidora de poder passar temps amb els nostres alumnes, de conviure i viure situacions que només passen en entorns com aquests, crear un vincle sòlid i sobretot que també se sentin el projecte seu i siguin part participativa de MoMa.

Les primeres van ser a la muntanya, a Bellver de Cerdanya. Va ser la recompensa més valuosa que ens enduem del primer any. El segon van ser a Canet, a la platja. Vam tenir la sort de coincidir amb les festes del poble i els vespres van ser força entretinguts. Les terceres a Planoles, força aïllats de la calor i de les aglomeracions. I els dos últims vam tornar a la platja: Canyelles i Llançà. Solet, activitats aquàtiques i bon vivantisme a tope.

Quan el Covid ho va paralitzar tot, també va paralitzar el London Summer Camp. Ho teníem tot tan ben lligat… musical de Mamma Mia (va ser l’any del nostre musical MoMa Mia), visites guiades al Natural History Museum, activitats que havíem realitzat nosaltres mateixes a la British Gallery, tours Street Art a l’est de la ciutat… i un projecte sobre genètica que farien cada matí amb la Doctora en genètica Olatz Mompeó! Després vam ser mares, primer la Montse, després la Maria i després un altre cop la Montse… i per ara, els Summer Camps han quedat en stand by, però hi tornarem! Les ganes en són màximes 🙂

Els musicals de MoMa

La cultura és un eix vertebrador de l’escola i està present en tots els projectes i activitats que es realitzen, per això els musicals de MoMa neixen de la necessitat d’obrir nous punts de vista als nostres alumnes. Per “sort” nostra, vivim en un entorn molt endogàmic i privilegiat i pensem que mai no es pot trencar aquesta bombolla de seguretat en la qual vivim. El que pretenem és donar les eines i recursos necessaris als nostres alumnes perquè puguin encarar els mals moments que se’ls presentaran al llarg de la seva  la vida. De quina manera? Posant-nos en la pell de personatges que estan a les antípodes nostres i així poder empatitzar i saber què és el que poden sentir. El teatre és el mitjà perfecte per poder viure diferents situacions que no vius en el teu dia a dia, però això no vol dir que no et puguin arribar a passar. Tenir referents culturals de tota mena també els ajudarà a ser més lliures i aferrar-se als seus sentiments d’una manera més conscient i pura.

Cada any, els musicals tracten algunes de les problemàtiques socials que afecten directament els nostres alumnes. En el primer parlàvem sobre el bullying a les escoles a través de l’obra i també musical “Matilda” de Roald Dahl. El segon, “The Girl is Alright” va ser el primer que vam escriure íntegrament i vam coreografiar. Parlava sobre la transsexualitat i acompanyàvem la Sally a la descoberta de la seva pròpia identitat. El tercer musical, “MoMa Mia” amb música d’ABBA parlava sobre la realitat dels infants migrants i les dificultats i injustícies que passen quan aconsegueixen entrar en un país europeu i es troben tancats en Centres d’Internament d’Estrangers. El quart, “Friends of Raffaella”, era una crítica a l’ús i abús de les pantalles i l’abandonament de les lectures. La música que l’acompanyava era de la Raffaella Carrà.

Sortides

Des que va començar MoMa, vam veure que les sortides només podien aportar a l’escola, a les classes i a la relació entre els companys elements positius. Així, vam començar a preparar sortides lúdiques a Port Aventura.

Per acompanyar alguns dels projectes fets a l’aula, hem organitzat sortides al Museu de Geologia Valentí Masachs de Manresa i al Cosmocaixa de Barcelona.

Seguirem preparant-ne de noves segons els projectes que anem fent. La veritat és que les visites a exposicions i museus són una molt bona manera de culminar projectes.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. En fer clic al botó Acceptar, estàs acceptant que fem ús de cookies i el processament de les teves dades per a aquests propòsits. Més informació.   
Privacidad